joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Marmolada jabłkowa z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pachnąca jabłkami i... jesienią marmolada :)

Marmolada jabłkowa z cynamonem

Składniki:

Marmolada jabłkowa z cynamonem

 

  • 4 jabłka (szara reneta)
  • ok 3/4 szklanki wody
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Marmolada jabłkowa z cynamonem
Jabłka obieramy, starannie myjemy po czym usuwamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na dowolne, małe kawałki. Do garnuszka z grubym dnem wkładamy jabłka, dodajemy cukier i wodę, całość mieszamy. Garnek przykrywamy pokrywką i ustawiamy go na średnim ogniu. Całość gotujemy do momentu aż jabłka się rozgotują (ok. 20 minut.) Przez cały czas gotowania często mieszamy marmoladę. Gotową już marmoladę zdejmujemy z ognia i starannie mieszamy z cynamonem. Do umytych i wyparzonych słoiczków przekładamy porcje gorącego przetworu. Słoiczki szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką. Smacznego :)