petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Marmolada z czarnego bzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciekawy przepis na marmoladę z czarnego bzu

Marmolada z czarnego bzu

Składniki:

Marmolada z czarnego bzu

 

  • 1 kg owoców czarnego bzu ( bardzo dojrzałych!!!!), 75 dag cukru, ew. 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Marmolada z czarnego bzu
Dojrzałe, soczyste owoce czarnego bzu, starannie umyć, odsączyć, zasypac cukrem, zamieszać i odstawić na kilka godzin. Mozna wlać 3 łyżki wody, owoce wtedy puszcza sok. Gotować je przez 15 min na małym ogniu. Przetrzeć pzrez sito i gotować do zagęszczenia marmolady. Gorącą marmoladę przełozyć do przygotowanych słoików, pasteryzować lub natychmiast mocno zakręcić i ostudzić pod kocem:)