agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

marmolada z derenia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

marmolada z derenia.................

marmolada z derenia

Składniki:

marmolada z derenia

 

  • 1 kg owoców derenia
  • 3 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

marmolada z derenia
Zagotować ½ litra wody. Owoce umyć, osączyć, wrzucić do wody i gotować aż będą miękkie. Przetrzeć przez sito. Masę zagotować, dodając po trochę cukru i mieszając zagęszczać. Zrobić próbę tężenia tzn. kropla marmolady na zimny talerz, jeśli marmolada jest wystarczająco gęsta, nakładać do wygotowanych gorących słoików i zamknąć zakrętkami. Włożyć pod koc do wystygnięcia.