Sposób przygotowania:
Gruszkowo owocowa marmolada z szybkowara
Cukier dodajemy dopiero po ugotowaniu w szybkowarze owoców, nie przypalą się na dnie owoce - nie trzeba pasteryzować dzięki kofiturex.
Umyć owoce, śliwki wypestkować, mandarynki obrać ze skórki, z gruszek, jabłek usunąć gniazdka nasienne a skórki zostawić, owoce pokroić na kawałki do szybkowara, wsypać goździki, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 15 minut, gdy ciśnienie opadnie otworzyć szybkowar.
Do szybkowara od razu wsypać cukier, konfiturex 3:1 i na ogniu zagotować mieszając cały czas z 2 minuty, na koniec pognieść owoce tłuczkiem do ziemniaków, lubimy kawałeczki owoców w marmoladzie.
Wyparzone słoiki napełniać gorącą marmoladą, zakręcić mocno i na zakrętkach postawić do wystudzenia, następnie słoiki stawiać normalne i w ciemnym miejscu przechowywać.
Umyć owoce, śliwki wypestkować, mandarynki obrać ze skórki, z gruszek, jabłek usunąć gniazdka nasienne a skórki zostawić, owoce pokroić na kawałki do szybkowara, wsypać goździki, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 15 minut, gdy ciśnienie opadnie otworzyć szybkowar.
Do szybkowara od razu wsypać cukier, konfiturex 3:1 i na ogniu zagotować mieszając cały czas z 2 minuty, na koniec pognieść owoce tłuczkiem do ziemniaków, lubimy kawałeczki owoców w marmoladzie.
Wyparzone słoiki napełniać gorącą marmoladą, zakręcić mocno i na zakrętkach postawić do wystudzenia, następnie słoiki stawiać normalne i w ciemnym miejscu przechowywać.