Sposób przygotowania:
Marmolada z szarej renetyPrzygotowanie jabłek:
![Marmolada z szarej renety Marmolada z szarej renety](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/marmolada-z-szarej-renety-518753.jpg)
Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Nadpsute odrzucamy.
Smażenie jabłek 1dzień:
![Marmolada z szarej renety Marmolada z szarej renety](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/marmolada-z-szarej-renety-518756.jpg)
Jabłka obrać i usunąć pestki z gniazdami nasiennymi. Pokroić w plasterki.
Pokrojone jabłka przełożyć do dużego garnka, skropić sokiem z cytryny. Podlać wodą. Rozgotować mieszając. Następnie dodać cukier i mieszając gotować ok. 30 min.
Ściągnąć z ognia i odstawić na noc.
Smażenie jabłek 2 dzień:
![Marmolada z szarej renety Marmolada z szarej renety](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/marmolada-z-szarej-renety-518759.jpg)
Rano rondelek z jabłkami ustawiamy na małym palniku .Mieszając smażymy do momentu ,aż jabłka będą uprażone i całkowicie się rozpadną. Ponownie ściągamy z ognia i odstawiamy na noc.
Etap końcowy:
![Marmolada z szarej renety Marmolada z szarej renety](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/marmolada-z-szarej-renety-518762.jpg)
Rano stawiamy ponownie jabłka na małym ogniu ciągle mieszając. Smażymy marmoladą jeszcze ok. 30 min.
Gorącą marmoladę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.