Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 472]

Marmolada z szarej renety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smak mojego dzieciństwa. Marmolada z szarej renety według receptury mojej babci. Smakuje doskonale do wszelkiego rodzaju deserów.

Marmolada z szarej renety

Składniki:

Marmolada z szarej renety

 

  • 3 kg szarej renety
  • 1 kg cukru
  • 1 ,5 szkl. wody
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Marmolada z szarej renety

Przygotowanie jabłek:

Marmolada z szarej renety
Owoce szarej renety myjemy pod bieżącą wodą

Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Nadpsute odrzucamy.

Smażenie jabłek 1dzień:

Marmolada z szarej renety
Pokrojone jabłka przełożyć do garnka podlać wodą i rozgotować

Jabłka obrać i usunąć pestki z gniazdami nasiennymi. Pokroić w plasterki.
Pokrojone jabłka przełożyć do dużego garnka, skropić sokiem z cytryny. Podlać wodą. Rozgotować mieszając. Następnie dodać cukier i mieszając gotować ok. 30 min.
Ściągnąć z ognia i odstawić na noc.

Smażenie jabłek 2 dzień:

Marmolada z szarej renety
Jabłka prażymy do momentu aż prawie całkowicie się rozpadną

Rano rondelek z jabłkami ustawiamy na małym palniku .Mieszając smażymy do momentu ,aż jabłka będą uprażone i całkowicie się rozpadną. Ponownie ściągamy z ognia i odstawiamy na noc.

Etap końcowy:

Marmolada z szarej renety
Słoiczki z marmoladą pasteryzujemy 15 min

Rano stawiamy ponownie jabłka na małym ogniu ciągle mieszając. Smażymy marmoladą jeszcze ok. 30 min.
Gorącą marmoladę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.