Sposób przygotowania:
Marmolada z szarej renetyPrzygotowanie jabłek:
Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Nadpsute odrzucamy.
Smażenie jabłek 1dzień:
Jabłka obrać i usunąć pestki z gniazdami nasiennymi. Pokroić w plasterki.
Pokrojone jabłka przełożyć do dużego garnka, skropić sokiem z cytryny. Podlać wodą. Rozgotować mieszając. Następnie dodać cukier i mieszając gotować ok. 30 min.
Ściągnąć z ognia i odstawić na noc.
Smażenie jabłek 2 dzień:
Rano rondelek z jabłkami ustawiamy na małym palniku .Mieszając smażymy do momentu ,aż jabłka będą uprażone i całkowicie się rozpadną. Ponownie ściągamy z ognia i odstawiamy na noc.
Etap końcowy:
Rano stawiamy ponownie jabłka na małym ogniu ciągle mieszając. Smażymy marmoladą jeszcze ok. 30 min.
Gorącą marmoladę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.