ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Domowa marmolada

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowa marmolada jest najlepsza do jako dodatek do śniadania, można też wykorzystać do deserów, ciast, naleśników.

Domowa marmolada Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowa marmolada

 

  • śliwki dojrzałe 2,5 kg,
  • jabłka 1,5 kg,
  • gruszki 1,5 kg,
  • woda 1 szklanka,
  • cukier 3/4 kg,
  • kardamon 2 łyżeczki,
  • konfiturex 3:1 - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

Domowa marmolada
Umyte owoce, jabłka bez gniazdek nasiennych, owoce ze skórką pokroić na kawałki do garnka, wlać wodę i gotować do miękkości owoców.

Zamieszać co jakiś czas, gdy owoce są rozgotowane pałką blendera zmiksować, następnie wsypać cukier, kardamon i konfiturex, cały czas mieszać gotując na mniejszym ogniu aby owoce się nie przypaliły z 3 minuty.

Do wyparzonych słoików nakładać do pełna gorącą marmoladę, wytrzeć brzegi słoika ręcznikiem papierowym, mocno zakręcić słoiki, postawić na zakrętkach do wystygnięcia słoików.

Wystudzone słoiki odwrócić i przechowywać w ciemnym miejscu.
Domowa marmolada
Można przechowywać nawet do dwóch lat.
Domowa marmolada
Skórka zmiksowana jest namiastką błonnika.
Domowa marmolada
Konfiturex nie wymaga pasteryzacji słoików.