Sposób przygotowania:
Domowa marmolada
Umyte owoce, jabłka bez gniazdek nasiennych, owoce ze skórką pokroić na kawałki do garnka, wlać wodę i gotować do miękkości owoców.
Zamieszać co jakiś czas, gdy owoce są rozgotowane pałką blendera zmiksować, następnie wsypać cukier, kardamon i konfiturex, cały czas mieszać gotując na mniejszym ogniu aby owoce się nie przypaliły z 3 minuty.
Do wyparzonych słoików nakładać do pełna gorącą marmoladę, wytrzeć brzegi słoika ręcznikiem papierowym, mocno zakręcić słoiki, postawić na zakrętkach do wystygnięcia słoików.
Wystudzone słoiki odwrócić i przechowywać w ciemnym miejscu.
Zamieszać co jakiś czas, gdy owoce są rozgotowane pałką blendera zmiksować, następnie wsypać cukier, kardamon i konfiturex, cały czas mieszać gotując na mniejszym ogniu aby owoce się nie przypaliły z 3 minuty.
Do wyparzonych słoików nakładać do pełna gorącą marmoladę, wytrzeć brzegi słoika ręcznikiem papierowym, mocno zakręcić słoiki, postawić na zakrętkach do wystygnięcia słoików.
Wystudzone słoiki odwrócić i przechowywać w ciemnym miejscu.