anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Marmolada z gruszek i dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Marmolada o dominującym smaku gruszek i cynamonu, dynia jest w niej zupełnie niewyczuwalna.

Marmolada z gruszek i dyni

Składniki:

Marmolada z gruszek i dyni

 

  • gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych - 1 kg
  • dynia obrana i bez nasion - ½ kg
  • cytryna - 1 szt.
  • cukier - 200 g
  • woda - ¼ szk.
  • kora cynamonu - 1 szt.

 

Sposób przygotowania:

Marmolada z gruszek i dyni
Obrane i oczyszczone gruszki i dynię pokrój w grubą kostkę i przełóż do rondla z grubym dnem.
Dodaj wodę, korę cynamonu i gotuj pod przykryciem, aż gruszki i dynia zaczną się rozpadać. Odkryj rondel, przestaw go na mniejszy ogień i często mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Sok wyciśnięty z cytryny i cukier dodaj do rondla i podgrzewaj, często mieszając.
Usuń cynamon, a marmoladę przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj 15 minut. Odstaw do wystygnięcia. Następnie przenieś słoiki do piwnicy.

Tagi:

dynia beza bezy