jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Marmolada z jabłek z różą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

wyśmienita marmolada z jabłek z różą, lubią je dzieci

Marmolada z jabłek z różą

Składniki:

Marmolada z jabłek z różą

 

  • 1,5 kg przecieru z jabłek pieczonych
  • 30 dag owoców róży
  • 70 dag cukru

Sposób przygotowania:

Marmolada z jabłek z różą
Owoce róży umyć, usunąć nasiona i dokładnie wymyć, aby wypłukać ze środka pozostałości nasion. Zalać owoce z róży taką ilością wody wrzącej, aby je tylko pokryła. Gotować około 10 minut. Miękkie razem z wywarem przetrzeć przez sitko. Przecier z róży połączyć razem z przecierem z jabłek, gotowaćw szerokim płaskim naczyniu. Przecier jest gęsty i pryska, dlatego trzeba go mieszać. Po 20 minutach gotowania dodać cukier i jeszcze razem gotować około 10 minut. Gorącą marmoladę złożyć do wymytych i wygotowanych słoików. Natychmiast szczelnie słoiki zamknąć.