Sposób przygotowania:
Marmolada z jabłkami i śliwkami
Jabłka rozgotować w bardzo małym dodatkiem wody.
Gorące owoce przetrzeć przez sitko.
Śliwki pozbawione pestek rozgotować i także przetrzeć przez sitko.
Obydwa przeciery połączyć i ogrzewać mieszając, bo owoce pryskają i łatwo przypalają się.
Odparowywać tak długo, aż pozostanie nieco więcej jak połowa pierwotnej ilości przygotowanego przecieru.
Wtedy dodać cukier i jeszcze kilkancie minut gotować.
Złożyć do wymytych, wyparzonych, wysuszonych słoików, od razu je zamknąć.
Gorące owoce przetrzeć przez sitko.
Śliwki pozbawione pestek rozgotować i także przetrzeć przez sitko.
Obydwa przeciery połączyć i ogrzewać mieszając, bo owoce pryskają i łatwo przypalają się.
Odparowywać tak długo, aż pozostanie nieco więcej jak połowa pierwotnej ilości przygotowanego przecieru.
Wtedy dodać cukier i jeszcze kilkancie minut gotować.
Złożyć do wymytych, wyparzonych, wysuszonych słoików, od razu je zamknąć.