edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Marmolada z pigwy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Trochę pracy jesienią, a zimą, kiedy za oknem śnieg i mróz - otwieramy słoiczek ze słodką, pachnącą marmoladą :)

Marmolada z pigwy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marmolada z pigwy

 

  • 3,5 kg pigwy – waga już ugotowanego i okrojonego z ogryzków miąższu
  • 2 kg cukru
  • około łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Marmolada z pigwy
Owoce pigwy umyłam i gąbczastym zmywakiem dokładnie usunęłam z nich cały meszek. Przełożyłam do dużego garnka, zalałam wodą, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam 30-40 minut do momentu, aż bez problemu mogłam wbić w owoce ząbki widelca. Odlałam wodę i zostawiłam owoce do przestygnięcia. Nożem okroiłam z ogryzków cały miąższ razem ze skórką. Ponieważ moja pigwa była ekologiczna i niespecjalnie ładna, z niektórych owoców musiałam obrać skórkę razem z czarnymi kropkami. Okrojony miąższ zważyłam, przełożyłam do rondla z dużym i grubym dnem, dodałam cukier i szklankę wody. Dodatkowo, żeby zabezpieczyć marmoladę przed przypaleniem pod garnek podłożyłam płytkę ochronną. Pierwszego dnia smażyłam marmoladę często mieszając na wolniutkim ogniu do momentu prawie całkowitego odparowania płynu. Zostawiłam na noc bez przykrycia. Drugiego dnia najpierw podgrzałam i zmiksowałam masę blenderem (ze względu na skórki), doprawiłam do smaku kwaskiem cytrynowym (dodawałam go po troszeczku i próbowałam), a następnie znów smażyłam na wolniutkim ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji marmolady. W międzyczasie wymyłam i wyprażyłam słoiczki w piekarniku. Gorącą marmoladę nałożyłam do słoiczków o pojemności ok. 300 ml, papierowym ręcznikiem oczyściłam krawędzie otworów i gwint z marmolady, która mi niechcący kapnęła, zakręciłam i na 10 minut postawiłam je do góry dnem. Potem je odwróciłam i opatuliłam kocem aż do całkowitego wystygnięcia. Wyszło mi jedenaście słoiczków.
Marmolada z pigwy
Na górze zdjęcia wyszorowane surowe owoce na dole już ugotowane.
Marmolada z pigwy
Okrojone owoce po dodaniu cukru i szklanki wody.
Marmolada z pigwy
Marmolada w trakcie gotowania nabiera pięknego koloru.
Marmolada z pigwy
Słoiczki dokładnie opatuliłam kocem i pozostawiłam do wystudzenia.