misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Słodkie przetwory Michaeli

Marmoladki z jabłek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Smakowite marmoladki, które można podawać zamiast słodyczy

Marmoladki z jabłek

Składniki:

Marmoladki z jabłek

 

  • 1kg jabłek pozbawionych gniazd nasiennych (papierówki, antonówki)
  • 0,5 kg cukru

 

Sposób przygotowania:

Marmoladki z jabłek
Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych, upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni, przetrzeć przez sito. Przecier dalej piec w piekarniku (temp.180 stopni) przy uchylonych drzwiczkach od czasu do czasu mieszając. Gdy zmniejszy objętość do połowy dodać cukier, dalej piec aż będzie gęste. Gotową masę wyłożyć na papier do pieczenia wysmarowany oliwą. Warstwa masy jabłecznej nie powinna być cieńsza niż ¾ cm . Pozostawić do wystudzenia, gdy masa zakrzepnie i wystygnie, przykryć papierem i odwrócić na drugą stronę. Zdjąć papier i pokroić na małe kawałki marmoladki. Marmoladki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, obsuszyć w temperaturze 35-40 stopni C. Obsuszone marmoladki ostudzić, a następnie obsypać cukrem pudrem (może zwilgotnieć przy przechowywaniu). Obsypywanie cukrem nie jest konieczne. Przechowywać w słojach lub pudełkach wyłożonych papierem do pieczenia, poprzekładane tymże papierem. Marmoladki stanowią doskonałą przekąskę w okresie jesieni i zimy. SMACZNEGO!