Sposób przygotowania:
Marokańska zupa bananowa
Warzywa i banany umyć. Ogórek pokroić w plasterki. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w cząstki. Cebulę i por pokroić w pół-talarki. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w sporą kostkę. Zagotować 1,5 litra wody z dodatkiem kostek bulionowych. Kurczaka obtoczyć w mące wymieszanej z imbirem i obsmażyć na oliwie. Podsmażonego kurczaka dodać do bulionu, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę i por. Gotowe dodać do zupy (bez tłuszczu). Gotować parę minut, następnie dodać pokrojonego ogórka, a 2-3 minuty później cząstki cytryny. Banany obrać, pokroić i talarki i dodać do zupy. Doprawić curry i cukrem, gotować jeszcze 2-3 minuty. Gotową spożyć możliwie szybko. Jeśli nie zjemy od razu, reszta zupy zrobi się mętna a banany się rozpadną i w efekcie danie bardzo straci na walorach smakowych.