Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Marokańska zupa bananowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pomysł na tę zupę podsunęła mi kiedyś koleżanka, której teściowa - rodowita Marokanka, podała ją kiedyś na rodzinny obiad. Przepis jest prosty, a zupa smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam.

Marokańska zupa bananowa

Składniki:

Marokańska zupa bananowa

 

  • 2 duże lub 3 mniejsze banany
  • cebula
  • por (biała część)
  • 0,5 sporej lub 1 mała pierś z kurczaka
  • zielony ogórek
  • cytryna
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • po łyżce mąki, sproszkowanego imbiru i przyprawy curry
  • cukier

Sposób przygotowania:

Marokańska zupa bananowa
Warzywa i banany umyć. Ogórek pokroić w plasterki. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w cząstki. Cebulę i por pokroić w pół-talarki. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w sporą kostkę. Zagotować 1,5 litra wody z dodatkiem kostek bulionowych. Kurczaka obtoczyć w mące wymieszanej z imbirem i obsmażyć na oliwie. Podsmażonego kurczaka dodać do bulionu, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę i por. Gotowe dodać do zupy (bez tłuszczu). Gotować parę minut, następnie dodać pokrojonego ogórka, a 2-3 minuty później cząstki cytryny. Banany obrać, pokroić i talarki i dodać do zupy. Doprawić curry i cukrem, gotować jeszcze 2-3 minuty. Gotową spożyć możliwie szybko. Jeśli nie zjemy od razu, reszta zupy zrobi się mętna a banany się rozpadną i w efekcie danie bardzo straci na walorach smakowych.