przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Marynowana cebulka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepyszny dodatek na przykład na grilla, jako zakąska, jako dekoracja potraw...

Marynowana cebulka

Składniki:

Marynowana cebulka

 

 

Sposób przygotowania:

Marynowana cebulka
Obrać malutkie cebulki (im mniejsze, tym lepiej) . Umyć słoiki i wyparzyć .Wodę (1,5 litra) zagotować z octem, a kiedy zacznie wrzeć, dodać przyprawy (po 3 ziarnka pieprzu, jedno ziele angielskie, pół listka laurowego i 10 ziarnek gorczycy na słoik). Gotować jeszcze przez 2 minuty. Dodać niepełną szklankę cukru i 3 łyżki soli. Do słoików nakładać cebulki, tak, by pozostało około 2 centymetrów miejsca na górze. Zalać zalewą, dokładnie zakręcić i pasteryzować: słoiki wstawić do garnka z zimną wodą i zagotować. Po zagotowaniu się wody trzymać na ogniu jeszcze przez 5 minut. Wyjąć i postawić do góry dnem. Po dwóch dniach juz smakują tak jak tego należy oczekiwać :)

Tagi:

cebula