Marynowana dynia w occie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Marynowana dynia słodko-ostra :) Przepyszny smak lata zamknięty w słoiczkach, który można otworzyć i zasmakować w środku zimy! :)

Marynowana dynia w occie

Składniki:

Marynowana dynia w occie

 

  • 2,5 kg obranej już dyni
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 szklankek wody
  • kilkanaście goździków
  • 3 szklanki cukru
  • ostra papryka

Sposób przygotowania:

Marynowana dynia w occie
Na początek bierzemy garnek i wlewamy do niego wodę, wsypujemy cukier i goździki, kiedy cukier się rozpuści dolewamy szklankę octu i wsypujemy paprykę (trzeba posmakować zalewę w razie potrzeby dodać cukru bądź papryki). Dynię obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującej się zalewy. Gotujemy na maleńkim ogniu do czasu aż dynia będzie miękka. Trzeba uważać by się nie rozgotowała. Wyjmujemy goździki z zalewy a następnie dynię z gorącą zalewą przekładamy do słoiczków. Słoiki należy dokładnie zakręcić i postawić je do góry dnem. Nie pasteryzować! Odstawić do ostygnięcia.

Tagi:

dynia