pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Dynia w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dynia w zalewie octowej dobra jest jako dodatek do obiadu

Dynia w zalewie octowej

Składniki:

Dynia w zalewie octowej

 

  • 1 dynia średniej wielkości,
  • do smaku goździki,
  • 1/2 l octu,
  • 4 l wody przegotowanej,
  • 1/2 szklanki cukru.

 

Sposób przygotowania:

Dynia w zalewie octowej
Dynię obieramy. Miąższ dyni kroimy w paski. Przygotowujemy zalewę octową. Do octu wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Mieszamy. Szykujemy słoiki na dynię. Do każdego słoika wkładamy po 4-5 goździków. Następnie wkładamy paski dyni wzdłuż słoików. Wlewamy zalewę octową w ilości zakrywającej całkowicie dynię. Słoiki zakręcamy i gotujemy po ok. 10-15 minut. Taką dynie możemy spożywać jak ogórki konserwowe na przekąskę lub do obiadu.

Tagi:

dynia