WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Marynowane gąski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moje ulubione marynowane grzyby. Pachnące, kruche,w słodko - kwaśnej zalewie octowej z listkiem i zielem angielskim.

Marynowane gąski

Składniki:

Marynowane gąski

 

  • ok 2 kg gąsek
  • 5 szkl wody
  • 1 szkl octu
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Marynowane gąski

Grzyby

Marynowane gąski
Grzyby bardzo dokładnie płuczemy z piasku.

Gąski bardzo dokładnie oczyszczamy i kilkukrotnie płuczemy. W garnku zagotowujemy wodę , lekko solimy i wrzucamy grzyby. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok 15 minut, odcedzamy.

Zalewa

Marynowane gąski
Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w garnku i gotujemy.

W tym samym czasie wlewamy do garnka wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól. Dodajemy ziele angielskie i pokruszony listek laurowy. Zagotowujemy.

Słoiki

Marynowane gąski
Gąsek wkładamy tyle, by pozostało sporo miejsca.

Do umytych i najlepiej wyparzonych słoików przekładamy gąski, najwyżej do 3/4 ich wysokości, by po dolaniu zalewy miały sporo miejsca.

Wekowanie

Marynowane gąski
Słoiki z grzybami uzupełniamy do pełna zalewą.

Od razu po nałożeniu gorących gąsek, zalewamy je w słoiku gotującą zalewą. Zakręcamy słoiki i przekręcamy je do góry dnem. Przykrywamy ręcznikiem i trzymamy tak do wystygnięcia. Przestawiamy już zawekowane.