Sposób przygotowania:
Marynowane gąskiGrzyby

Gąski bardzo dokładnie oczyszczamy i kilkukrotnie płuczemy. W garnku zagotowujemy wodę , lekko solimy i wrzucamy grzyby. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok 15 minut, odcedzamy.
Zalewa

W tym samym czasie wlewamy do garnka wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól. Dodajemy ziele angielskie i pokruszony listek laurowy. Zagotowujemy.
Słoiki

Do umytych i najlepiej wyparzonych słoików przekładamy gąski, najwyżej do 3/4 ich wysokości, by po dolaniu zalewy miały sporo miejsca.
Wekowanie

Od razu po nałożeniu gorących gąsek, zalewamy je w słoiku gotującą zalewą. Zakręcamy słoiki i przekręcamy je do góry dnem. Przykrywamy ręcznikiem i trzymamy tak do wystygnięcia. Przestawiamy już zawekowane.
danielek