Sposób przygotowania:
Marynowane kurki
Kurki wstępnie oczyszczamy z większych zanieczyszczeń typu igliwie, liście. Następnie myjemy je w ciepłej osolonej wodzie, która usunie pozostałe zanieczyszczenia.
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gdy woda zawrze wrzucamy do niej czyste kurki i gotujemy przez 10 minut.
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia. Do słoiczków dajemy liść laurowy, angielskie ziele oraz trochę gorczycy.
Kurki osączamy z wody i gorące wkładamy do słoiczków. Całość zalewamy gorącą zalewą i od razu zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut, po czym odwracamy do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gdy woda zawrze wrzucamy do niej czyste kurki i gotujemy przez 10 minut.
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia. Do słoiczków dajemy liść laurowy, angielskie ziele oraz trochę gorczycy.
Kurki osączamy z wody i gorące wkładamy do słoiczków. Całość zalewamy gorącą zalewą i od razu zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut, po czym odwracamy do góry dnem do całkowitego ostudzenia.