misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Marynowane kurki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jako że sezon na grzyby w pełni trafiły się i kurki. Mam sporo zamrożonych na "czarną godzinę" i te ostatnie postanowiłam zamarynować. Nie było ich dużo, ale za to wyszły pyszne.

Marynowane kurki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Marynowane kurki

 

  • kurki - dowolna ilość
  • Zalewa:
  • 2 l wody
  • 1 szkl cukru
  • 125 ml octu 10%
  • 4 łyżki soli

 

Sposób przygotowania:

Marynowane kurki
Kurki wstępnie oczyszczamy z większych zanieczyszczeń typu igliwie, liście. Następnie myjemy je w ciepłej osolonej wodzie, która usunie pozostałe zanieczyszczenia.

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gdy woda zawrze wrzucamy do niej czyste kurki i gotujemy przez 10 minut.

Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia. Do słoiczków dajemy liść laurowy, angielskie ziele oraz trochę gorczycy.

Kurki osączamy z wody i gorące wkładamy do słoiczków. Całość zalewamy gorącą zalewą i od razu zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut, po czym odwracamy do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Marynowane kurki
Grzyby wstępnie oczyszczamy z większych zanieczyszczeń
Marynowane kurki
Oczyszczone z igliwia kurki myjemy w ciepłej osolonej wodzie
Marynowane kurki
Grzyby wrzucamy do gorącej wody i gotujemy 10 minut
Marynowane kurki
Gorące grzyby przekładamy do słoiczków z przyprawami
Marynowane kurki
Całość zalewamy gorącą zalewą