WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Prawdziwki marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Królewskie grzyby, czyli borowiki szlachetne marynowane w lekkiej zalewie octowej z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.

Prawdziwki marynowane

Składniki:

Prawdziwki marynowane

 

Sposób przygotowania:

Prawdziwki marynowane

Grzyby

Prawdziwi marynowane
Grzyby wkładamy tylko do ok 3/4 wielkości słoika.

Borowiki czyścimy z ziemi, kroimy na mniejsze kawałki i kilkukrotnie płuczemy w wodzie. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy grzyby i gotujemy ok 10 minut, odcedzamy i gorące przekładamy do słoików.

Zalewa

Prawdziwi marynowane
Do zalewy można też dodać inne przyprawy, np gorczycę.

W tym samym czasie z wody, octu, cukru i soli gotujemy zalewę.

Wrzucamy pokruszony listek i ziele angielskie.

Gotującą zalewą zalewamy grzyby i szybko zakręcamy. Odstawiamy zakrętką w dół do zawekowania.