Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 624]

Marynowane grzybki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W mojej rodzinie nie brakuje zapalonych grzybiarzy, stąd królują u nas grzyby w różnej postaci. Dużym powodzeniem cieszą się zawsze grzybki marynowane.

Marynowane grzybki

Składniki:

Marynowane grzybki

 

  • Na 3 słoiczki:
  • 3 duże garście grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Kilka listków laurowych
  • 1/3 szklanki octu

Sposób przygotowania:

Marynowane grzybki
Grzyby dokładnie przebieramy i oczyszczamy.

Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, listek laurowy. Zagotowujemy, gotujemy kilka minut. Wlewamy ocet. Dodajemy grzyby i gotujemy razem 5-10 minut. Następnie przecedzamy przez sito, grzyby wkładamy do słoiczków i zalewamy je zalewą.

Słoiczki dokładnie zamykamy i pasteryzujemy.

Słoiczki trzymamy w piwnicy aż do otwarcia.