WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Nalewka z czarnej porzeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niezwykle aromatyczna nalewka z czarnej porzeczki. O niezwykłym smaku i pięknej, głębokiej barwie. Jedna z najciekawszych nalewek.

Nalewka z czarnej porzeczki

Składniki:

Nalewka z czarnej porzeczki

 

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 10 młodych listków porzeczki
  • 0,5 kg cukru
  • 700 ml wódki
  • 200 ml spirytusu

Sposób przygotowania:

Nalewka z czarnej porzeczki
Owoce dokładnie przebieramy i odrywamy z gron. Płuczemy, tak jak i młode listki. Przekładamy do słoja i zalewamy wódką ze spirytusem. Odstawiamy na ok 3 tygodnie.

Po tym czasie zlewamy alkohol, a owoce zasypujemy cukrem i znów odstawiamy na 1-2 tygodnie i zlewamy powstały sok. Łączymy z alkoholem i rozlewamy do butelek.

Nalewka jest gotowa po minimum 3 miesiącach.