Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Marynowane gruszki wg Rossie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Gruszki w occie coś innego, coś pysznego. Bardzo je lubię.

Marynowane gruszki wg Rossie

Składniki:

Marynowane gruszki wg Rossie

 

  • 1kg gruszek
  • 6 goździków
  • 30ml octu
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Marynowane gruszki wg Rossie
Zagotować wodę z cukrem i goździkami, mieszać aż cukier się rozpuści. Jeśli mamy twarde gruszki, wrzucamy pokrojone na części i pozbawione gniazd nasiennych do gotującej się zalewy i wyciągamy, gdy trochę zmiękną. Jeśli gruszki są bardzo dojrzałe, po prostu kroimy na części i wkładamy do wymytych i wyparzonych wcześniej słoików. Do każdego słoika z gruszkami wrzucamy po 3-4 goździki, zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoik, ustawiamy do góry dnem :)

Tagi:

gruszki owoce