Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Marynowane śledzie z papryką konserwową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne danie wigilijne, szczególnie dla osób, które lubią słodko-kwaśne smaki. Dodaję zamiast koncentratu ketchup, dzięki temu danie ma ciekawszy smak.

Marynowane śledzie z papryką konserwową

Składniki:

Marynowane śledzie z papryką konserwową

 

  • 1 kg śledzi marynowanych
  • słoik papryki marynowanej
  • 2 duże cebule
  • 10 dag rodzynek
  • 5 łyżek ketchupu
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Marynowane śledzie z papryką konserwową

Przygotowanie warzyw 1

Marynowane śledzie z papryką konserwową
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Rodzynki zalewamy wrzątkiem.

Przygotowanie warzyw 2

Marynowane śledzie z papryką konserwową
Paprykę konserwową kroimy w drobna kostkę

Paprykę konserwową kroimy w drobna kostkę.

Przygotowanie warzy 3

Marynowane śledzie z papryką konserwową
Ketchup bardzo dokładnie mieszamy wlewając powoli olej

Ketchup bardzo dokładnie mieszamy wlewając powoli olej.

Przygotowanie warzyw 4

Marynowane śledzie z papryką konserwową
Ketchup mieszamy z cebula, rodzynkami i papryką

Ketchup mieszamy z cebula, rodzynkami i papryką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Końcowe przygotowanie 1

Marynowane śledzie z papryką konserwową
Śledzie dzielimy na mniejsze kawałki

Śledzie dzielimy na mniejsze kawałki.

Końcowe przygotowanie 2

Marynowane śledzie z papryką konserwową
Układamy warstwami na przemian śledzie i mieszankę warzywną do wyczerpania składników

Układamy warstwami na przemian śledzie i mieszankę warzywną do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być warzywa. Chłodzimy w lodówce, żeby smaki się przegryzły.

Tagi:

papryka