Sposób przygotowania:
Wigilijne pączkiETAP 1
FARSZ:
Grzyby namaczamy na noc w około 1 szklance wody. Następnego dnia gotujemy około 30 minut.
Odciśniętą z soku kapustę kroimy na mniejsze części. Pokrojoną przekładamy do garnka. Dodajemy do niej liście laurowe, kminek i ziele algierskie. Kapustę podlewamy szklanką wody i stawiamy na ogniu. Dusimy ją około 1 godziny. W trakcie gotowania uzupełniamy stan wody, jeśli ta odparuje.
Po godzinie duszenia dodajemy do kapusty grzyby wraz z wywarem spod ich gotowania.
Kapustę wraz z grzybami dusimy jeszcze około 0,5 godziny. W trakcie ogrzewania doprawiamy ją do smaku dodając sól, pieprz, paprykę i ocet balsamiczny. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.
ETAP 2
CIASTO:
Do szklanki letniego mleka dodajemy drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki. Wymieszane składniki odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
W oddzielnym garnku, czy misce umieszczamy, jajka, żółtko, sól oraz pozostałe mleko.
Do przygotowanych składników wlewamy wrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut, dodając stopniowo mąkę. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło.
Gotowe ciasto, które odchodzi od dłoni przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę by podrosło.
ETAP 3
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Z ciasta toczymy wałek, który dzielimy na około 14 części.
ETAP 4
Z każdej części formujemy placuszek na który nakładamy po łyżce dokładnie odciśniętego nadzienia.
ETAP 5
Boki ciasta zawijamy ku górze, dokładnie sklejamy, formujemy okrągłe bułeczki, które układamy łączeniem ku dołowi na deseczkach.
Tak przygotowane smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem i pozostawiamy do wyrośnięcia.
ETAP 6
„Pączki” wrzucamy na rozgrzany olej wyrośniętą częścią ku dołowi. Smażymy je z dwóch stron po około 3-4 minuty. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
skuter5
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki