Sposób przygotowania:
Śledzie w pomidorowej salsie w cytrynie
Śledzie wymoczyć przez min. 3h, co jakiś czas zmieniając wodę. Rozgrzać olej. Paprykę i 1 cebulę pokroić w kostkę, warzywa poddusić na oleju, dodać pomidory z puszki, drobno pokrojona chilli, listek laurowy, pieprz do smaku. Smażyć aż płyn trochę odparuje. Sos powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Dodać ocet, cukier, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku np. cytryna. Odstawić do ostygnięcia. Wyjąć listek laurowy. Śledzie pokroić w kawałki najlepiej kostkę, ogórki konserwowe w kostkę i wymieszać z sosem. Dodać kapary, natkę pietruszki, oregano, tymianek. Odstawić na noc w lodówce żeby śledzie przeszły smakiem. Cytryny wyszorować odciąć wierzchołek i wydrążyć środek, ale ostrożnie żeby nie uszkodzić ani nie zmiażdżyć cytryny. Środek umyć, wysuszyć. Od spodu odciąć kawałek żeby cytryna mogła stać. Śledzie z sosem nałożyć do cytryny. Ozdobić np. natką, koperkiem, tymiankiem lub położyć kapelusik odcięty z cytryny. Ja na góre dałam kilka ziarenek pieprzu marynowanego, ale to nie jest konieczne. Smacznego
evita0007
wedith1
PaniMISIOWA