anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Śledzie z cebulą i kolorowym pieprzem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Najprostszy, ale chyba też najbardziej lubiany sposób na śledzie, bo z cebulką. Tym razem w nieco innej wersji, bo z dodatkiem octu balsamicznego i ziarenek kolorowego pieprzu.

Śledzie z cebulą i kolorowym pieprzem

Składniki:

Śledzie z cebulą i kolorowym pieprzem

 

Sposób przygotowania:

Śledzie z cebulą i kolorowym pieprzem

ETAP 1:

Śledzie z cebulą i kolorowym pieprzem
Szalotkę obrać, pokroić i przelać wrzątkiem.

Cebulę obrać, opłukać i pokroić. Przełożyć do miski, zalać wrzącą wodą na 2 minuty, następnie wylać na sitko i zostawić do przestygnięcia.

ETAP 2:

Śledzie z cebulą i kolorowym pieprzem
Opłukane śledzie pokroić na mniejsze kawałki.

Śledzie opłukać pod bieżącą wodą, a jeśli są bardzo słone, to wymoczyć je w wodzie. Następnie osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na kawałki.

ETAP 3:

Śledzie z cebulą i kolorowym pieprzem
Gotowe śledzie odstawić do kodówki na 48 godzin.

Kawałki śledzia układać w słoiku na zmianę z pokrojoną cebulą. Dodać ziarenka kolorowego pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe.

Wlać ocet balsamiczny i olej rzepakowy. Całość odstawić do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin do lodówki.