Sposób przygotowania:
Śledzie po kaszubskuETAP 1:
Filety śledziowe przed marynowaniem należy wymoczyć w mleku. Jeśli śledzie są bardzo słone wymieniamy mleko 2-3 razy.
Przygotowanie zalewy rozpoczynamy od zmiażdżenia ziela angielskiego wraz z pieprzem. Następnie do garnuszka dodajemy wszystkie składniki: wodę, ocet, pokruszone liście laurowe, ziele, pieprz, ziarna gorczycy oraz cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 min. a następnie studzimy.
Śledzie wymoczone w mleku płuczemy, osuszamy a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do słoika i zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
ETAP 2:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę. Dodajemy przyprawy: majeranek, goździki, liście laurowe oraz ziele i dusimy całość pod przykryciem aż cebula będzie szklista.
Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone śliwki oraz namoczone wcześniej rodzynki. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Chwilę przesmażamy i dodajemy przecier oraz pozostały olej. Całość studzimy i na końcu dodajemy pokrojone w kostkę ogórki.
Zamarynowane śledzie odcedzamy z zalewy i usuwamy przyprawy. Układamy w słoiku warstwowo z przygotowanymi składnikami. Odstawiamy do schłodzenia na 2-3 dni