Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Śledzie po kaszubsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis na śledzie świetnie się sprawdzi na wszelakich spotkaniach rodzinnych - zarówno na Wigilijną kolację, jak i Sylwester czy imprezę karnawałową.

Śledzie po kaszubsku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Śledzie po kaszubsku

Zalewa

Składniki główne

Sposób przygotowania:

Śledzie po kaszubsku

ETAP 1:

Filety śledziowe przed marynowaniem należy wymoczyć w mleku. Jeśli śledzie są bardzo słone wymieniamy mleko 2-3 razy.
Przygotowanie zalewy rozpoczynamy od zmiażdżenia ziela angielskiego wraz z pieprzem. Następnie do garnuszka dodajemy wszystkie składniki: wodę, ocet, pokruszone liście laurowe, ziele, pieprz, ziarna gorczycy oraz cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 min. a następnie studzimy.

Śledzie wymoczone w mleku płuczemy, osuszamy a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do słoika i zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

ETAP 2:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę. Dodajemy przyprawy: majeranek, goździki, liście laurowe oraz ziele i dusimy całość pod przykryciem aż cebula będzie szklista.

Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone śliwki oraz namoczone wcześniej rodzynki. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Chwilę przesmażamy i dodajemy przecier oraz pozostały olej. Całość studzimy i na końcu dodajemy pokrojone w kostkę ogórki.


Zamarynowane śledzie odcedzamy z zalewy i usuwamy przyprawy. Układamy w słoiku warstwowo z przygotowanymi składnikami. Odstawiamy do schłodzenia na 2-3 dni

Śledzie po kaszubsku
Filety przed marynowaniem moczymy w mleku
Śledzie po kaszubsku
Składniki marynaty podgrzewamy przez ok. 5 min. i studzimy
Śledzie po kaszubsku
Pokrojone śledzie zalewamy przygotowaną marynatą
Śledzie po kaszubsku
Składniki przesmażamy na patelni z dodatkiem przypraw
Śledzie po kaszubsku
Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki.