Sposób przygotowania:
Marynowane śledzie w sosie pomidorowym
Ziele angielskie, pieprz i gorczycę utrzeć w moździerzu. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 1/4 szklanki oleju, zeszklić na nim cebulę. Dodać do niej posiekany czosnek, miód i cukier. Smażyć razem, aż miód i cukier się rozpuszczą. Dodać koncentrat pomidorowy, utarte przyprawy, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, listki laurowe i trochę soli. Wlać pół szklanki wody. Wymieszać i smażyć na małym ogniu ok. 15 minut, co chwilę mieszając. W razie potrzeby sos doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Gotowy sos ostudzić. Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na 2 łyżkach oleju, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu. Pieczarki ostudzić i dodać do sosu. Paprykę wyjąć z zalewy, pokroić w cienkie, 2-3 cm długości paski. Dodać ją do przestudzonego sosu. Z filetów śledziowych zdjąć skórę. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sosu. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby się "przegryzło". Przy gotowaniu tej potrawy korzystałam z przepisu Henia2 na "Śledzie z miodem w pomidorach".
Henia
Beatris
Ale sos (troszkę zmodyfikowany) Twój. Dziękuję, że mogłam skorzystać i z pewnością będę go robić częściej.