klaudi76

klaudi76

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Marynowanie liści winogron do gołąbków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

łatwe, choć zdobycie liści okazałych trudne w Polskich warunkach (można kupić gotowe liście marynowane w sklepie)

Marynowanie liści winogron do gołąbków

Składniki:

Marynowanie liści winogron do gołąbków

 

  • Proporcje na 1 słoik:
  • 5szt. dużych liści winogron
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kopru
  • woda

Sposób przygotowania:

Marynowanie liści winogron do gołąbków
Najlepiej zbierać liście winogron z własnej hodowli. Zbieramy największe majowe lub czerwcowe liście (muszą być delikatne, a nie sztywne). Zbieramy je usuwamy ogonki i po 5 szt. liści (na 1 słoik) zwinąć i włożyć do słoika. Wsypujemy do tego łyżeczkę soli, trochę kopru i zapełniamy słoik wodą, następnie pasteryzujemy słoiki (gotować 5 min. od zabulgotania, następnie wyjąć słoiki z wody i odwrócić do góry dnem). Po schłodzeniu odstawiamy do spiżarki :)

Tagi:

winogrona