VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Bardzo prosty w przygotowaniu torcik w kształcie serca. Może być miłym prezentem lub niespodzianką dla bliskiej osoby.

Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową

Składniki:

Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową

 

 

  • Krem czekoladowy:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 fix do śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • Masa cukrowa:
  • 65 g margaryny PALMA
  • ¼ szklanki wody
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 40 dag cukru pudru
  • Kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • Czerwony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową
Biszkopt:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier. Gdy białka są sztywne kolejno dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia się składników. Maki przesiewamy przez sitko i wsypujemy do masy. Całość łączymy ze sobą delikatnie mieszając łyżką lub łopatką. Gotową masę przelewamy do foremki w kształcie serca (około 21cm*21 cm). Wcześniej formę wykładamy papierem do pieczenia.

Biszkopt wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (z termo obiegiem) na 25 minut. Najlepiej biszkopt sprawdzić suchym patyczkiem. Gdy jest suchy i czysty oznacza, że ciasto jest już gotowe. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i kroimy na dwa blaty.

Krem czekoladowy:

Do garnka wlewamy śmietankę. Podgrzewamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady (nie gotujemy). Studzimy. Śmietankę najlepiej wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem do śmietany. Masę dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy biszkopty, a drugą część rozsmarowujemy na górze ciasta.

Masa cukrowa:

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę. Rozpuszczamy. Gdy masa wrze wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy. Ciasto musi odchodzić od ścianek garnka. Studzimy.

Gdy masa nam wystygnie wyrabiamy ją z cukrem pudrem, kilkoma kropelkami aromatu pomarańczowego oraz odrobiną czerwonego spożywczego barwnika. Masa musi być gładka i elastyczna. Jeżeli uznamy, że taka nie jest możemy jeszcze troszkę dosypać cukru pudru.

Masę rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Gotową delikatnie przekładamy na torcik. Nadmiar odcinamy.

U góry foremką odznaczamy serduszko.