kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Masa do ciast najlepsza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatna, kremowa i pyszna. Masa do ciast, ciasteczek a także tortów, przygotowana na budyniu z żółtek.

Masa do ciast  najlepsza Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Masa do ciast najlepsza

masa budyniowa

Sposób przygotowania:

Masa do ciast najlepsza
Z mleka odlać 2/3 szklanki, resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka ubić z cukrem do białości dodać na przemian mleko i mąki, dokładnie wymieszać aby nie było grudek.

Gotujące mleko przelać niewielkim strumieniem do masy żółtkowej, wymieszać przelać z powrotem do rondla w którym gotowane było mleko. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając aby budyń zgęstniał.

Odstawiamy do przestudzenia (budyń powinien być delikatnie letni-)

Masło ubijamy do białości, dodajemy po łyżce przestudzony budyń.

Gotową masę możemy wykorzystać np do przełożenia ciasta czy tortu. 
Masa do ciast  najlepsza
taki domowy budyń dużo lepiej smakuje i lepiej się miesza z masłem