Sposób przygotowania:
Masa do ciast najlepsza
Z mleka odlać 2/3 szklanki, resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka ubić z cukrem do białości dodać na przemian mleko i mąki, dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Gotujące mleko przelać niewielkim strumieniem do masy żółtkowej, wymieszać przelać z powrotem do rondla w którym gotowane było mleko. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając aby budyń zgęstniał.
Odstawiamy do przestudzenia (budyń powinien być delikatnie letni-)
Masło ubijamy do białości, dodajemy po łyżce przestudzony budyń.
Gotową masę możemy wykorzystać np do przełożenia ciasta czy tortu.
Gotujące mleko przelać niewielkim strumieniem do masy żółtkowej, wymieszać przelać z powrotem do rondla w którym gotowane było mleko. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając aby budyń zgęstniał.
Odstawiamy do przestudzenia (budyń powinien być delikatnie letni-)
Masło ubijamy do białości, dodajemy po łyżce przestudzony budyń.
Gotową masę możemy wykorzystać np do przełożenia ciasta czy tortu.