patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Masełko czosnkowo- ziołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Znakomite masełko zarówno do świeżego pieczywa jak i mięsa czy ryb. Polecam bo warto. Szybko inie drogo.

Masełko czosnkowo- ziołowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Masełko czosnkowo- ziołowe

 

  • Kostka dobrego masła.
  • 2 ząbki czosnku.
  • zioła takie jak : pietruszka i koperek
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Masełko czosnkowo- ziołowe
1. Kostkę masła wyciągamy z lodówki i trzymamy ok 30 min aż będzie miękkie.

2. Czosnek kroje w kosteczkę.

3. Przyprawy i czosnek dodaję do masła.

4. Wszystko dokładnie mieszam .

5. Miękkie masło z dodatkami wkładam w foremki.

6. Ja użyłam silikonowych foremek, szybko się wyją a masałko bardzo łatwo wychodzi.

7. Foremki przykrywam folią aluminiową 8. Masełka wkładam do lodówki na ok 30 minut.

9. Masło wykorzysuje do 2 tygodni.

Smacznego
Masełko Czosnkowo- ziołowe
Masło musi być wyjęte z lodówki przynajmniej 30 min przed jego formowaniem.
Masełko Czosnkowo- ziołowe
Do masełka dodaję czosnek, sól oraz zioła.
Masełko Czosnkowo- ziołowe
Masełko dokładnie mieszam i wkładam w foremki.
Masełko Czosnkowo- ziołowe
Masełko nadaje się nie tylko do smarowania ale również do smażenia.