Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Maślana fasolka szparagowa z bułką tartą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Sezon na naszą fasolkę szparagową już tuż tuż, osobiście uwielbiam ją w każdej postaci. Zapraszam na podsmażaną na maśle, oprószona bułka tartą i zapieczoną.

Maślana fasolka szparagowa z bułką tartą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślana fasolka szparagowa z bułką tartą

 

Sposób przygotowania:

Maślana fasolka szparagowa z bułką tartą
Fasolkę szparagową płuczemy w wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości fasolki, solimy około 2 łyżeczki i gotujemy do jej miękkości (lubię kiedy nie jest rozgotowana więc gdy jest w pół twarda, daje jej jeszcze 5 minut i wyłączam). Odcedzamy. Z fasolki odcinamy końce. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy fasolkę i podsmażamy. Następnie dodajemy bułkę tartą i całość zapiekamy pod przykryciem około 3-4 minuty na niewielkim ogniu.
Maślana fasolka szparagowa z bułką tartą
Etap 1 fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie
Maślana fasolka szparagowa z bułką tartą
Etap 2 na dużej patelni roztapiamy masło
Maślana fasolka szparagowa z bułką tartą
Etap 3 z fasolki odcinamy końce i wrzucamy ją na masełko
Maślana fasolka szparagowa z bułką tartą
Etap 4 do podpieczonej fasolki dodajemy bułkę tartą i zapiekamy