Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Maslane ciasteczka

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Latwe, smaczne, zabawne, maslane, aromatyczne ciasteczka.

Maslane ciasteczka

Składniki:

Maslane ciasteczka

 

  • 2 szklanki maki (280g),
  • 1 szklanka cukru (200g) - daje 100g cukru pudru i 100g krysztalu,
  • 100g miekkiego masla,
  • 1 jajo,
  • 2 lyzeczki cukru wanilinowego,
  • 2 lyzki wódki,
  • 1 lyzeczka aromatu rumowego lub waniliowego,
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia,
  • pol lyzeczki soli,
  • maka do posypania stolnicy,
  • papier do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Maslane ciasteczka
Miekkie maslo ucieramy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Make przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Caly czas ucierajac, dodajemy jajo, a nastepnie 2 lyzki wódki i aromat. Do zmiksowanych skladnikow dodac make i sól, wyrobic reka do otrzymania gladkiego ciasta. Z ciasta formujemy kule, ktora owijamy w folie spozywcza i wkladamy na 20 minut do lodówki. Ciasto rozwalkowujemy na posypanej maka powierzchni i wycinamy dowolne ksztalty. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i na papierze do pieczenia ukladamy ciastka, zachowujac 5 mm odstep miedzy nimi. Pieczemy 12-15 minut, w zaleznosci od piekarnika i od efektu jaki chcemy osiagnac. Krótsze pieczenie - ciastka beda jasne i miekkie, dluzsze pieczenie - ciastka ciemniejsze i dosc twarde. CIasteczka sa aromatyczne i smaczne. Trzeba je przechowywac w szczelnie zamknietym pojemniku, aby nie chlonely zapachow i wilgoci.

Tagi:

maslane mak