Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1182]

Kokosowe ciasteczka z płatkami amarantusa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 140
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasteczka te oprócz swoich walorów zdrowotnych smakują przepysznie! Rewelacyjnie zaspokajają ochotę na "coś" słodkiego oraz idealnie sprawdzą się jako przekąska w ciągu dnia. Ich miękkie, kokosowe wnętrze jest dość słodkie i syci.

Kokosowe ciasteczka z płatkami amarantusa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kokosowe ciasteczka z płatkami amarantusa

Około 8 większych sztuk:

  • 50g płatków z amarantusa
  • 50g wiórków koksowych
  • 50g płynnego miodu
  • 50 ml mleka koksowego (może też być zwierzęce lub dowolne roślinne)
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Kokosowe ciasteczka z płatkami amarantusa

MAsa:

Kokosowe ciasteczka z płatkami amarantusa
Wymieszana masa powinna zrobić się gęstsza.

Składniki ciasteczek przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką.
Masę odstawić na 2-3 minuty, aby odrobinę zgęstniała.

Formowanie:

Kokosowe ciasteczka z płatkami amarantusa
Ciasteczka najlepiej formować za pomocą łyżki.

Masę przemieszać i następnie łyżką stołową wykładać na blachę (uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia) niewielkie porcje masy.
Każdą porcję lekko spłaszczyć i uformować w okrągłe ciastko.

Pieczenie:

Kokosowe ciasteczka z płatkami amarantusa
Gotowe ciasteczka powinny być zarumienione.

Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 20-22 minuty w temperaturze 180 stopni.