Sposób przygotowania:
Kołocz drożdżowy Eli ze śliwkami i posypkąprzygotowanie ciasta
 
Mąkę i sól przesiać przez sito. Jajko wybić do miseczki. Odmierzyć cukier. Przygotować margarynę i drożdże. Odmierzyć mleko.
przygotowanie ciasta cd
 
Margarynę roztopić i przestudzić. Mleko podgrzać ( nie może być za ciepłe, bo zabije drożdże ), wkrószyć drożdże, dodać po łyżeczce cukru i mąki. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczyn wyrósł. Do przesianej mąki z solą dodać jajko, wyrośnięte drożdże, cukier i .wyrobić elastyczne ciasto. Do ciasta wlać przestudzoną margarynę i jeszcze wyrabiać aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie odchodzić od ręki. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
przygotowanie posypki
 
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Do mąki dodać cukier i miękkie masło.
przygotowanie posypki cd
 
Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i miękkie masło zagnieść. Jeśli posypka jest za miękka dosypać jeszcze mąki i zagnieść.
przygotowanie śliwek
 
Śliwki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić śliwki na pół i usunąć pestki.
pieczenie ciasta
 
Blachę 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć wyrośnięte ciasto. Blachę przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
pieczenie ciasta cd
 
Na wyrośniętym cieście rozłożyć połówki śliwek przecięciem do góry.
pieczenie ciasta cd
 
Na śliwkach rozłożyć posypkę. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
