eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kołocz drożdżowy Eli ze śliwkami i posypką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam ciasto drożdżowe ze śliwkami o posypką. Moja rodzina bardzo lubi ciasto drożdżowe, nawet takie z samą posypką.

Kołocz drożdżowy Eli ze śliwkami i posypką

Składniki:

Kołocz drożdżowy Eli ze śliwkami i posypką

ciasto

kruszonka

  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru - szklanka 250 ml
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej- ile się wgniecie

dodatki

  • 1 kg śliwek
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Kołocz drożdżowy Eli ze śliwkami i posypką

przygotowanie ciasta

Kołocz drożdżowy Eli ze śliwkami i posypką
Przygotować składniki potrzebne do ciasta.

Mąkę i sól przesiać przez sito. Jajko wybić do miseczki. Odmierzyć cukier. Przygotować margarynę i drożdże. Odmierzyć mleko.

przygotowanie ciasta cd

Kołocz drożdżowy Eli ze śliwkami i posypką
Z podanyh składników wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Margarynę roztopić i przestudzić. Mleko podgrzać ( nie może być za ciepłe, bo zabije drożdże ), wkrószyć drożdże, dodać po łyżeczce cukru i mąki. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczyn wyrósł. Do przesianej mąki z solą dodać jajko, wyrośnięte drożdże, cukier i .wyrobić elastyczne ciasto. Do ciasta wlać przestudzoną margarynę i jeszcze wyrabiać aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie odchodzić od ręki. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

przygotowanie posypki

Kołocz drożdżowy Eli ze śliwkami i posypką
Przygotować wszystkie składniki kruszonki.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Do mąki dodać cukier i miękkie masło.

przygotowanie posypki cd

Kołocz drożdżowy Eli ze śliwkami i posypką
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść i odstawić.

Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i miękkie masło zagnieść. Jeśli posypka jest za miękka dosypać jeszcze mąki i zagnieść.

przygotowanie śliwek

Kołocz drożdżowy Eli ze śliwkami i posypką

Śliwki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić śliwki na pół i usunąć pestki.

pieczenie ciasta

Kołocz drożdżowy Eli ze śliwkami i posypką

Blachę 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć wyrośnięte ciasto. Blachę przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.

pieczenie ciasta cd

Kołocz drożdżowy Eli ze śliwkami i posypką

Na wyrośniętym cieście rozłożyć połówki śliwek przecięciem do góry.

pieczenie ciasta cd

Kołocz drożdżowy Eli ze śliwkami i posypką

Na śliwkach rozłożyć posypkę. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!