jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Ciasto marchewkowo-orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wilgotne, marchewkowe ciasto korzenne, z dodatkiem orzechów włoskich i przełożone delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany.

Ciasto marchewkowo-orzechowe

Składniki:

Ciasto marchewkowo-orzechowe

Składniki na ciasto

  • 6 jaj,
  • 2 szklanki cukru kryształu,
  • 2 szklanki oleju,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki octu
  • 1 paczka przyprawy piernikowej
  • 6 marchewek,
  • 150 g orzechów włoskich,

Składniki na masę

Składniki na lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowo-orzechowe
Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z soku. Orzechy posiekać bardzo drobno.

Ze składników na ciasto, jajka ubić z cukrem, dodać olej, ocet, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę piernikową, a na końcu wmieszać marchewkę i orzechy.

Dużą, prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.

Piec w piekarniku około 40-50 minut w temperaturze 170 C.

Po ostygnięciu przekroić wzdłuż.

Ze składników na ciasto śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a na końcu dodać serek mascarpone i śmietan-fix. Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód ciasta i drugą warstwą przykryć krem.

Ze składników na lukier, cukier puder rozmieszać z sokiem z cytryny i polać ciasto. Posypać zmielonymi orzechami.