Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowo-orzechowe
Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z soku. Orzechy posiekać bardzo drobno.
Ze składników na ciasto, jajka ubić z cukrem, dodać olej, ocet, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę piernikową, a na końcu wmieszać marchewkę i orzechy.
Dużą, prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
Piec w piekarniku około 40-50 minut w temperaturze 170 C.
Po ostygnięciu przekroić wzdłuż.
Ze składników na ciasto śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a na końcu dodać serek mascarpone i śmietan-fix. Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód ciasta i drugą warstwą przykryć krem.
Ze składników na lukier, cukier puder rozmieszać z sokiem z cytryny i polać ciasto. Posypać zmielonymi orzechami.
Ze składników na ciasto, jajka ubić z cukrem, dodać olej, ocet, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę piernikową, a na końcu wmieszać marchewkę i orzechy.
Dużą, prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
Piec w piekarniku około 40-50 minut w temperaturze 170 C.
Po ostygnięciu przekroić wzdłuż.
Ze składników na ciasto śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a na końcu dodać serek mascarpone i śmietan-fix. Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód ciasta i drugą warstwą przykryć krem.
Ze składników na lukier, cukier puder rozmieszać z sokiem z cytryny i polać ciasto. Posypać zmielonymi orzechami.