jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Owocowe cudo lata

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ucierane, wilgotne ciasto jogurtowe z dodatkiem sezonowych owoców, pokryte kruszonką i orzeźwiającym lukrem.

Owocowe cudo lata

Składniki:

Owocowe cudo lata

 

  • Składniki na ciasto
  • 2 jaja
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego tłustego
  • ½ szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Składniki na kruszonkę

  • KRUSZONKA
  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki cukru
  • ½ kostki masła

Składniki na lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny

Dodatki

  • 500-700 g owoców sezonowych (jagody)

Sposób przygotowania:

Owocowe cudo lata
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować.

Formę dużą, prostokątną, wysmarować masłem i obsypać kaszą manną.

Ciasto wyłożyć na blachę, a nie owoce.

Ze składników na kruszonkę masło, mąkę i cukier zagnieść, aż powstanie kruszonka.

Posypać gotową kruszonką ciasto z owocami i piec około 60 minut w temperaturze 180 C.

Po ostygnięciu ciasta, cukier puder zalać sokiem z cytryny i dobrze wymieszać i powstałym lukrem polać ciasto.