Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Maślankowa ,, zaślepka „:

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo oszczędna wersja ,,Polewki de domo „.Akurat za tą zupełnie jałowa wersja polewki nie specjalnie przepadam - ale na choroby- dobra.

Maślankowa ,, zaślepka „:

Składniki:

Maślankowa ,, zaślepka „:

 

 

Sposób przygotowania:

Maślankowa ,, zaślepka „:
Ugotować ziemniaki w mundurkach .W tym czasie kiedy się gotują – zagotować 1 szklankę wody. Mąkę rozrobić z maślanką tak by nie było grudek i wlać na gotującą się wodę . Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając bo ma tendencje do przypalania się .Osolić do smaku .
Odcedzić ziemniaki , obrać i pokroić w plasterki . Pospać koperkiem .Podawać polewkę wlana w miseczkę i osobno ziemniaki w plasterkach lub ułożyć plastry ziemniaków na talerzu i oblać polewką .

Nie jest to potrawa ,, powalająca „ smakiem .Tak jak mi opowiadała Prababcia gotowano ja w czasach wielkiego głodu