KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Czernina przepis podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czernina zwala potocznie czarna polewką. Krew z kaczki brzmi odstraszająco ale na prawdę warto spróbować!

Czernina przepis podstawowy

Składniki:

Czernina przepis podstawowy

 

  • 2 litry wody
  • kaczka
  • krew z kaczki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • połowa selera (korzeń)
  • kawałek pora
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • cytryna
  • sól,pieprz do smaku
  • dowolny makaron
  • natka pietruszki do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Czernina przepis podstawowy
Przygotowujemy bulion na mięsie z kaczki. Do bulionu dokładnie myjemy obieramy i dodajemy warzywa. Kiedy wywar już się ugotuje, wyjmujemy zawartość, czyli kaczkę i ugotowane warzywa. Bulion powinien być czysty. Ze świeżej cytryny wyciskamy łyżkę soku i dodajemy do krwi kaczki. Wsypujemy też cukier i jedną łyżkę mąki pszennej. Dokładnie mieszamy. Taką krew wlewamy do buliony i ponownie zagotowujemy. Do smaku doprawiamy sola, pieprzem do smaku. Makaron gotujemy osobno i dodajemy do zupy bezpośrednio przed spożyciem. Dekorujemy natką pietruszki, Smacznego!

Tagi:

makaron kaczka