Sposób przygotowania:
Czosnkowa z kurczakiem i tartym serem
Filety z kurczaka starannie myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy na garnka i zalewamy 1,5 litra wody dodając wegetę. Gotujemy około 40 minut. Po tym czasie wyjmyjemy kurczaka i kroimy go na kostki, paski i wrzucamy z powrotem do wywaru. Po kroimy na drobne paseczki, marchewkę i pietruszkę obieramy ze skórki i kroimy w talarki lub ścieramy na tarce- wrzucamy do kurczaka, gotujemy do miekkości marchewki. Przygotowujemy w tym czasie grzanki z pieczywa tostowego. Kroimi kromki na małe kosteczki i prażymy je na suchej patelni lub z dodatkiem łyżeczki masła. Ser żółty ścieramy na tarce o drobniutkich oczkach. Gdy wszystkie skladniki zupy będa miękkie dodajemy drobno posiekany czosnek i po 10 minutach zdejmujemy zupę z ognia. Przyprawiamy do smaku. Do bulionówek nalewamy zupę, posupujemy startym serem i dodajemy drobne grzanki. można posypać pietruszką do ozdoby zupy.