Sposób przygotowania:
Czernina z kluskami ziemniaczanymi
Gotujemy 2 litry osolonej wody. Wrzucamy ziele, kaczkę, solimy i pieprzymy. Gotujemy przez 30 minut. Następnie dodajemy marchewki, por, koper. Gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie krew rozcieramy z mąką dodając wodę zimną. Dodajemy 1/3 szklanki ciepłej zupy i rozcieramy dalej. Dodajemy do garnka. Wlewamy sok z kapusty. Słodzimy. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Gotujemy 10 minut. Ziemniaki ścieramy na papkę, odcedzamy na sitku. Dodajemy mąkę oraz sól. Mieszamy masę. Cienką warstwę należy rozprowadzić na denku. Następnie łyżką zrzucamy małe porcje do wrzątku. Gotujemy kilka minut i odcedzamy. Podajemy kluski z czerniną.
Monika_4198