Sposób przygotowania:
Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonkąETAP 1:
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas miksując dodać po łyżce cukier i cukier wanilinowy, a następnie po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania wlać cienką strużką olej.
ETAP 2:
Na koniec mieszając szpatułką dodać partiami na zmianę maślankę i przesianą z proszkiem mąkę.
ETAP 3:
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 32x23 cm, wyrównać powierzchnię.
ETAP 4:
W ciasto powciskać połówki śliwek skórką do dołu.
ETAP 5:
Całość posypać kruszonką.
ETAP 6:
Piec 60 minut w temperaturze 170-180 stopni (150-160 z termo obiegiem).