Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto ze śliwkami jest bardzo smaczne i łatwe do zrobienia

Ciasto ze śliwkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

 

  • 2 szkl mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 15 dag masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 kg śliwek węgierek z syropu
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • Kruszonka
  • 1 szkl mąki
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przesiać na stolnicę, posiekać z masłem. Następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, ubitą na sztywną pianę z 1 białka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Zrobić kruszonkę; Mąkę wymieszać z cukrem i skórką cytrynową, wlać rozpuszczone, przestudzone masło wymieszane z żółtkiem i palcami pokruszyć. Ciasto rozwałkować, włożyć na przygotowana dużą blaszkę, posypać bułką tarta, ułożyć osączone z syropu śliwki. Posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180-190 stopni około 35 minut
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Masło z mąką dokładnie posiekać na stolnicy
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Zagnieść ciasto, włożyć do woreczka i odłożyć do lodówki
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Etap 3
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Śliwki wyłożyć na ciasto, posypać kruszonką