Sposób przygotowania:
Maślankowe gofry ze śmietaną i owocami
W jednej misce łączę mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce mieszam maślankę, mleko, olej i żółtko.
Białko ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję cukier i dalej ubijam, aż cukier się rozpuści, dodaję ekstrakt waniliowy i mieszam.
Mokre składniki łączę ze sypkimi, mieszam łyżką i dodaję pianę. Delikatnie mieszam.
Do rozgrzanej gofrownicy nalewam łyżką porcje ciasta. Piekę ok. 4-5 minut.
Takie gofry podaję z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.
Białko ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję cukier i dalej ubijam, aż cukier się rozpuści, dodaję ekstrakt waniliowy i mieszam.
Mokre składniki łączę ze sypkimi, mieszam łyżką i dodaję pianę. Delikatnie mieszam.
Do rozgrzanej gofrownicy nalewam łyżką porcje ciasta. Piekę ok. 4-5 minut.
Takie gofry podaję z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.
kasiunia.1981