zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Maślankowe naleśniki z dżemem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

pyszne naleśniki z domowym dżemem

Maślankowe naleśniki z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślankowe naleśniki z dżemem

 

  • 2 jajka
  • 1/2 szk mleka 3,2%
  • 3/4 szk maślanki naturalnej
  • 3/4 szk oranżady białej
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • 2 szczypty soli
  • 3 łyżki oleju
  • Dodatkowo :
  • domowy dżem czereśniowy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Maślankowe naleśniki z dżemem
Do miski wbić jajka, dodać płynne składniki i wymieszać najlepiej trzepaczką. Następnie dodać sól i mąkę i ponownie wszystko dokładnie wymieszać na jednolite i gładkie bez grudek ciasto. Rozgrzać patelnie do naleśników, nalewać na patelnię porcje ciasta rozprowadzając je po powierzchni patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone naleśniki smarować dowolnie dżemem i zwijać np. jak te w rożki. Zwinięte naleśniki układać na talerze i oprószyć cukrem pudrem.
Maślankowe naleśniki z dżemem
przygotowac gładkie ciasto na nalesniki ...
Maślankowe naleśniki z dżemem
smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron
Maślankowe naleśniki z dżemem
usmazone naleśniki układać piętrowo na talerzu
Maślankowe naleśniki z dżemem
a potem dowolnie smarować i zwijać naleśniki