mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Maślankowe pancakes z wanilią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Są bardzo delikatne, leciutkie i po prostu zachwycają swoją prostotą:)

Maślankowe pancakes z wanilią

Składniki:

Maślankowe pancakes z wanilią

 

  • na ok. 20 sztuk:

 

  • 2 filiżanki (ok.240 ml) mąki
  • 2 filiżanki maślanki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • nasionka z 1/2 laski wanilii

 

Sposób przygotowania:

Maślankowe pancakes z wanilią
Żółtka lekko ubić z olejem i maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami oraz ziarenkami wanilii i cukrem. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na teflonowej patelni (bez tłuszczu) do zarumienienia placuszków. Podawać ciepłe z odrobiną masła i syropem klonowym albo konfiturą.