ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Jajka nadziewane pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jajka na twardo nadziewane pieczarkami z cebulką są bardzo smaczne, my je lubimy i dosyc często je robię.

Jajka nadziewane pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajka nadziewane pieczarkami

 

  • jajka 15 sztuk "M",
  • pieczarki 8 sztuk,
  • cebula 1 sztuka,
  • majonez 5 łyżek,
  • tarta bułka 2 łyżki,
  • kucharek 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1/ łyżeczki,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • szczypiorek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Jajka nadziewane pieczarkami
Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać, każde jajko przekroić wzdłuż na połowę i delikatnie czubkiem noża wyjmować żółtko.

Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojone, obrane pieczarki i na większym ogniu usmażyć do odparowania wody.

Wystudzone pieczarki zmiksować blenderem, do masy dodać żółtka, majonez, kucharka, paprykę słodką, pieprz mielony, tartą bułkę i łyżką wszystko dokładnie wymieszać.

Łyżeczką nakładać porcje pieczarek do jajek, posypać szczypiorkiem.
Pieczarkami nadziewane jajka
Zamiast majonezu mozna dodać gęsty jogurt.
Pieczarkami nadziewane jajka
Można zmiksować w rozdrabniaczu lub blenderem.