edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Masło orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe masło orzechowe z prażonych orzechów ziemnych i orzechów włoskich z odrobiną soli. Masło orzechowe możemy dodawać do koktajli, owsianki, naleśników, na kanapki lub do dań azjatyckich.

Masło orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Masło orzechowe

 

Sposób przygotowania:

Masło orzechowe
1. Włoskie orzechy obieramy ze skórki i prażymy na suchej patelni.

2. Po wystygnięciu przekładamy do naczynia blendera i dodajemy orzechy ziemne. Miksujemy orzechy na wysokich obrotach aż do powstania kremowej masy. Pod koniec dodajemy sól do smaku.

3. Aby uzyskać jednolitą i kremową konsystencję masła możemy dodać kilka kropli oliwy z oliwek lub innego oleju.
Masło orzechowe
Orzechy włoskie obieramy dokładnie z gorzkiej skórki
Masło orzechowe
Orzechy przekładamy na suchą patelnie i prażymy
Masło orzechowe
Orzechy włoskie i ziemne przekładamy do naczynia blendera
Masło orzechowe
Orzechy z odrobiną soli miksujemy na najwyższych obrotach blendera