Sposób przygotowania:
Wyjątkowa pizza - libańskaWykonanie ciasta
Zmieszać drożdże z cukrem, a następnie dodać 1/2 szklanki ciepłej wody i mieszać do połączenia wszystkich składników.. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min., aż zaczyn zrobi się pienisty.
Mąkę zmieszać z solą i powoli dodawać zaczyn oraz oliwę. Mieszać łyżką, dodając pozostałą ilość ciepłej wody. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut, aż zrobi się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni.
Następnie uformować kulę, przykryć ją ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż podwoi swoją objętość.
Przygotowanie wołowiny
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Smażyć na rozgrzanej oliwie ok. 5 min, aż zrobi się brązowe. Podsmażoną wołowinę wyjąć na talerz i przyprawić solą oraz pieprzem.
Obrane i drobno pokrojone cebule podsmażyć do zeszklenia na tym samym tłuszczu co wołowina. Do cebuli wrzucić ponownie mięso i dodać orzeszki piniowe, ziele angielskie, chili oraz cynamon. Smażyć na wolnym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby mięso się nie przypaliło.
W razie potrzeby można podlać odrobiną wody.
Przygotowanie nadzienia
Po upływie ok. 30 min. zdjąć z ognia, lekko wystudzić. Następnie dodać jajko oraz jogurt naturalny. Wymieszać.
Przygotowanie pizzy
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i wyłożyć na nie równomiernie nadzienie.
Pieczenie pizzy
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 min. Podajemy na gorąco.