Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Wyjątkowa pizza - libańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pizza w oryginalnym stylu...z wołowiną i orzeszkami piniowymi. Nie ma w niej sera, jak w typowej pizza, a za to jest jajko i jogurt naturalny. Polecam spróbować!

Wyjątkowa pizza - libańska Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wyjątkowa pizza - libańska

Ciasto

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Wyjątkowa pizza - libańska

Wykonanie ciasta

Zmieszać drożdże z cukrem, a następnie dodać 1/2 szklanki ciepłej wody i mieszać do połączenia wszystkich składników.. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min., aż zaczyn zrobi się pienisty.

Mąkę zmieszać z solą i powoli dodawać zaczyn oraz oliwę. Mieszać łyżką, dodając pozostałą ilość ciepłej wody. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut, aż zrobi się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni.

Następnie uformować kulę, przykryć ją ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż podwoi swoją objętość.

Przygotowanie wołowiny

Wyjątkowa pizza - libańska
Smażona wołowina z cebulą oraz orzeszkami piniowymi

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Smażyć na rozgrzanej oliwie ok. 5 min, aż zrobi się brązowe. Podsmażoną wołowinę wyjąć na talerz i przyprawić solą oraz pieprzem.

Obrane i drobno pokrojone cebule podsmażyć do zeszklenia na tym samym tłuszczu co wołowina. Do cebuli wrzucić ponownie mięso i dodać orzeszki piniowe, ziele angielskie, chili oraz cynamon. Smażyć na wolnym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby mięso się nie przypaliło.

W razie potrzeby można podlać odrobiną wody.

Przygotowanie nadzienia

Wyjątkowa pizza - libańska
Usmażona wołowina wymieszana z jajkiem i jogurtem naturalnym

Po upływie ok. 30 min. zdjąć z ognia, lekko wystudzić. Następnie dodać jajko oraz jogurt naturalny. Wymieszać.

Przygotowanie pizzy

Wyjątkowa pizza - libańska
Nadzienie wyłożone na spody drożdżowe- gotowe do pieczenia

Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i wyłożyć na nie równomiernie nadzienie.

Pieczenie pizzy

Wyjątkowa pizza - libańska
Upieczona pizza libańska

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 min. Podajemy na gorąco.