Sposób przygotowania:
Mazurek pomarańczowy
1.Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i włożyć je na
godzinę do łodówki,
2.Ciasto rozwałkować na placek grubości 0,5 cm.
3.Placek przenieść do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem
do pieczenia, Brzegi ciasta podwinąć do gór}'.
4.Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.
5.Pomarańcze i cytrynę wyszorować dokładnie szczoteczka, opłukać
i sparzyć. Przekroić na pół i usunąć pestki, gdyby jakieś były
ó. Owoce wraz ze skórką zemleć w maszynce do mięsa lub rozdrobnić w malakserze.
7.Masę pomarańczowo-cytrynową przełożyć do garnka, dodać cukier
puder i smażyć na małym ogniu stale mieszając do czasu, aż masa
zacznie gęstnieć.
8.Ciepłą masę rozłożyć na upieczonym spodzie i pozostawić do
całkowitego zastygnięcia. Udekorować.
godzinę do łodówki,
2.Ciasto rozwałkować na placek grubości 0,5 cm.
3.Placek przenieść do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem
do pieczenia, Brzegi ciasta podwinąć do gór}'.
4.Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.
5.Pomarańcze i cytrynę wyszorować dokładnie szczoteczka, opłukać
i sparzyć. Przekroić na pół i usunąć pestki, gdyby jakieś były
ó. Owoce wraz ze skórką zemleć w maszynce do mięsa lub rozdrobnić w malakserze.
7.Masę pomarańczowo-cytrynową przełożyć do garnka, dodać cukier
puder i smażyć na małym ogniu stale mieszając do czasu, aż masa
zacznie gęstnieć.
8.Ciepłą masę rozłożyć na upieczonym spodzie i pozostawić do
całkowitego zastygnięcia. Udekorować.